πού, πώς, πότε, και γιατί;

Φιλοσοφία • Ιστορία • Πληροφορίες

Τα ήθη είναι ένα σύνολο αξιών και αρχών, που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. 


Φιλοσοφία

"Το θέατρο είναι ένα σχολείο κλάματος και γέλιου· και ένα βήμα ελεύθερο, απ' όπου οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν για ήθη παλαιά ή αμφίσημα και να εξηγήσουν με ζωντανά παραδείγματα, κανόνες αιώνιους, της καρδιάς και των συναισθημάτων."

Federico García Lorca


Η φράση αυτή του Λόρκα συμπυκνώνει τη φιλοσοφία μας για το θέατρο. Το θέατρο λοιπόν για όλους εμάς στους Περίακτους, είναι ένα πεδίο ελευθεριότητας. Γνώμες και απόψεις πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα. Για να κρατούν πάντα το πεδίο αυτό ζωντανό και να πιστοποιούν τη διαφορετικότητα της κάθε προσωπικότητας.

Μας αγγίζουν κείμενα με έντονη δραματικότητα. Κείμενα που δίνουν στη ζωή, ποιητικότητα. Και που - κλασικά ή σύγχρονα - προσδίδουν χαρακτηριστικά, ήθη και ιδέες, που μας βοηθούν να αλλάξουμε κομμάτια της ζωής μας.

Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, είναι ένα θέατρο για όλους και για όλες τις ηλικίες. Είναι σίγουρο πως μέσα σε κάθε σεζόν, θα μπορέσετε να επιλέξετε την παράσταση ή την δραστηριότητα που σας ταιριάζει και έτσι να έρθετε πιο κοντά, σε αυτό που αγαπάμε: έναν ζωντανό χώρο έκφρασης και πολιτισμού.

Άλλη μία έννοια που μας εκφράζει, είναι η συμμετοχικότητα. Δημιουργούμε δραστηριότητες, ομάδες και εργαστήρια, έχοντας στο νου μας την συνύπαρξη· "να ανήκουμε κάπου". Για να μπορούμε να μοιραζόμαστε και να αποδεχόμαστε μοιράσματα. Συμμετέχουμε σε ένα ενεργό κύτταρο κοινωνικοποίησης, και βοηθάμε τον εαυτό μας να αναπτύξει πτυχές, που ίσως δεν είχαμε ποτέ φανταστεί.

Πολιτική Θεάτρου σχετικά με τη βία και τον ρατσισμό.

Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ δεσμεύεται να παρέχει σε εργαζόμενους, μαθητές και κοινό ένα περιβάλλον μακριά από το ρατσισμό, το bullying, τις διακρίσεις, τη σωματική και λεκτική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση. Στο χώρους του Θεάτρου ισχύει η πολιτική της μηδενικής ανεκτικότητας στη βία και το ρατσισμό. Συνεπώς, στο Θέατρο Περίακτοι δεν κάνουμε καμία διάκριση με βάση την φυλή, χρώμα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, ηλικία, θρήσκευμα, εθνική καταγωγή και φυσική αναπηρία στις εγγραφές των μαθητών στα Θεατρικά Εργαστήρια, προσλήψεις σε διοικητικό και καλλιτεχνικό προσωπικό, απασχόληση και στην αξιολόγηση.

Όλο το προσωπικό του Θεάτρου - εμψυχωτές θεατρικής αγωγής, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μουσικοί, εργάτες - το Διοικητικό Συμβούλιο, οι μαθητές, οι εξωτερικοί συνεργάτες όλων των ειδικοτήτων αλλά και οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, οφείλουν να συμμορφώνονται στην παραπάνω πολιτική.

Το Θέατρο Περίακτοι δεσμεύεται να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα σε περίπτωση που η παραπάνω πολιτική δεν εφαρμόζεται στους χώρους του Θεάτρου. Η Γραμματεία του Θεάτρου, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι σε θέση κάθε στιγμή να ακούσουν και να αντιμετωπίσουν με διακριτικότητα οποιαδήποτε αναφορά σε bullying στους χώρους του Θεάτρου.

Η παραπάνω πολιτική ισχύει και για το κοινό που επισκέπτεται το χώρο του Θεάτρου. Έναν χώρο τέχνης που προάγει τον πολιτισμό και το σεβασμό στον άνθρωπο σε όλες τις εκφάνσεις του.
 

Οι ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, σήμερα

Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ ανοίγει ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητες του. Και αυτό συμβαίνει γιατί και η ανταπόκριση του κοινού είναι ανάλογη. Όπως κάθε θεατρικός οργανισμός, έτσι και οι ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, εδραιώνουν τη θέση τους στη συνείδηση του κοινού αποτελώντας πλέον έναν σημαντικό πυρήνα πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης το Σημείωμα της Προέδρου του ΔΣ και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.



info

Νομική μορφή
Οι ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ είναι θεατρικός οργανισμός (Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. (Πρωτοδ. Αθηνών Αρ. Απόφ. 2710/1996)


Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1996.
Ιδρυτικά μέλη, υπήρξαν τα μέλη της μέχρι τότε Θεατρικής Ομάδας Μαρκοπούλου, που ξεκίνησε την πορεία της το 1989, καθώς και ένας αριθμός ανθρώπων - φίλων του θεάτρου, από το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη.
Η ανάγκη για μια ουσιαστική θεατρική κίνηση στην Ανατολική Αττική, οδήγησε όλους αυτούς, να συνηγορήσουν στη δημιουργία του Θεάτρου ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, με σκοπό αυτό να αποτελέσει έναν παραγωγικό θεατρικό οργανισμό με στόχους και οράματα.

Στόχοι

Βασικοί στόχοι του Θεάτρου ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ είναι η προαγωγή των παραστατικών τεχνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής και η ανάδειξή του ως πυρήνας πολιτισμού.
Στην επίτευξη των στόχων του συνηγόρησε η δημιουργία τριών σκηνών, με διαφορετική θεματική και ρεπερτόριο: την Κεντρική Σκηνή, την Παρά\\η\η Σκηνή και την Παιδική Σκηνή.
Επίσης θεωρήθηκε σημαντική η ύπαρξη εκπαιδευτικής δραστηριότητας, μέσω της τέχνης του Θεάτρου. για τον λόγο αυτόν συστάθηκαν Θεατρικά Εργαστήρια, για όλες τις ηλικίες, με κύριο στόχο τους την κατανόηση από την πλευρά των μελών τους, της διαδικασίας σύστασης και λειτουργίας μιας ομάδας, καθώς και των κανόνων που τη διέπουν. Επιπροσθέτως διοργανώνει παράλληλες του Θεάτρου πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες, ημερίδες, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια, εκθέσεις και άλλα.

Στο Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ μας ενδιαφέρει

• η παρουσίαση παραστάσεων που προάγουν το έντεχνο αντικείμενό τους και καλύπτουν τις ανάγκες ψυχαγωγίας των φίλων του θεάτρου
• η παρουσίαση, γενικότερα, θεαμάτων άρτιων αισθητικής, ήθους και σεβασμού προς το κοινό
• η κατανόηση πως η επικοινωνία είναι σημαντικό αγαθό
η αναζήτηση νέων μορφών και τρόπων θεατρικής και γενικότερα, έντεχνης έκφρασης
• η ανιδιοτελής προσπάθεια - μέσα από δράσεις και συνεργασίες με άλλους φορείς (όπως σχολεία, μουσεία κλπ.) - να αναδειχθεί η σπουδαιότητα που έχει η ενασχόληση με τις παραστατικές τέχνες, στην παιδεία και στον ποιοτικότερο τρόπο ζωής μας.
• η με κάθε τρόπο διατήρηση της ομαδικότητας και της ισοτιμίας που διέπει τους ηθοποιούς του και τα μέλη του.

Στο Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ λειτουργούν:

Κεντρική Σκηνή
Παρά\\η\η Σκηνή
Παιδική Σκηνή


Περισσότερα για τις Σκηνές


Παράλληλος Χώρος - Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Περισσότερα για τις Εκδηλώσεις


Θεατρικά Εργαστήρια:
Ενηλίκων
Νέων
Εφήβων
Προεφήβων
Παιδικό
Νηπίων - Δημιουργικής Απασχόλησης
Ορθοφωνίας - Λόγου

Περισσότερα για τα εργαστήρια


Θερινές διαδρομές
Μια δραστηριότητα του Θεάτρου ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ που πραγματοποιήθηκε τα καλοκαίρια των ζυγών χρονολογιών, από το 2010 έως και το 2018 υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και με την ευγενική χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ - Α. Μαρτίνος.
Οι Θερινές διαδρομές θα συνεχίσουν από το 2020 με ανανεωμένη μορφή.