ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Έντγκαρ Άλαν Πόε

 

Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός  του 19ου αιώνα. Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. To λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας.

 

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου το 1809 στην Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Όταν ο Πόε ήταν δυο ετών, πέθαναν και οι δυο του γονείς και τότε έγινε δεκτός στο σπίτι ενός πλούσιου  εμπόρου καπνού, του Τζον Άλλαν στην πόλη Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Παρότι  ο Πόε δεν υιοθετήθηκε ποτέ νόμιμα, ο ίδιος χρησιμοποιούσε σαν δικό του  μεσαίο όνομα το όνομα του θετού του πατέρα. Το 1815, η οικογένεια Άλλαν μετακόμισε στη Σκωτία και την Αγγλία, όπου έζησαν συνολικά για πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό, ο Πόε φοίτησε σε δύο αγγλικά σχολεία κοντά στην πόλη του Λονδίνου. Μετά την επιστροφή του στο Ρίτσμοντ, το 1826,  γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπου παρέμεινε μόνο για ένα χρόνο, καθώς ήρθε σε σύγκρουση με τον πατριό του, εξαιτίας οικονομικών χρεών που ανέπτυξε μέσω της χαρτοπαιξίας, κατά την περίοδο φοίτησης του. Τελικά, ο Πόε εγκατέλειψε το σπίτι των Άλλαν και κατατάχθηκε το 1827 στον αμερικανικό στρατό, πιθανότατα για λόγους οικονομικής επιβίωσης.Τον ίδιο χρόνο δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, μία ποιητική συλλογή με τίτλο Ταμερλάνος και άλλα Ποιήματα.

Το 1829, εκδόθηκε το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του Al Aaraaf, ενώ παράλληλα έκανε αίτηση εγγραφής στην στρατιωτική ακαδημία του Ουέστ Πόιντ (West Point), με την υποστήριξη του πατριού του. Εκεί θεωρείται πως ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο άλλων ρομαντικών ποιητών, ενώ σύντομα ανέπτυξε εκ νέου οικονομικά χρέη. Υπήρξε σκόπιμα αμελής ως προς τα καθήκοντά του γεγονός που οδήγησε τελικά στην απόλυσή του. Τότε ο Πόε ξεκίνησε να γράφει ιστορίες για περιοδικά και εφημερίδες. Το 1833, βραβεύτηκε για το διήγημά του Μήνυμα στο μπουκάλι (Message in The Bottle) και το Δεκέμβριο του 1835, άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα Southern Literary Messenger (Λογοτεχνικός Αγγελιοφόρος του Νότου), στο Ρίτσμοντ. Μέσα σ' ένα χρόνο η κυκλοφορία της εφημερίδας  αυξήθηκε σημαντικά χάρη στη δημοσιότητα των ιστοριών του Πόε, ωστόσο, ο ίδιος  σύντομα έχασε τη θέση του εξαιτίας του προβλήματος που ανέπτυξε με το ποτό. Την ίδια περίοδο παντρεύτηκε τη δεκατριάχρονη ξαδέρφη του, η οποία στο πιστοποιητικό του γάμου τους, αναφερόταν ψευδώς πως ήταν είκοσι ενός ετών. Το 1838 εκδόθηκε η Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ (The Narrative of Arthur Gordon Pym) ενώ το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, ο Πόε μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός συντάκτη στο περιοδικό Burton's Gentleman's Magazine. Δημοσίευσε αρκετά άρθρα, διηγήματα και κριτικές απολαμβάνοντας ολοένα και μεγαλύτερη φήμη. Το ίδιο διάστημα, εκδόθηκε η δίτομη συλλογή έργων του Tales of the Grotesque and Arabesque (Ιστορίες του Γκροτέσκου και του Αραβουργήματος), η οποία, αν και δεν αποτέλεσε σημαντική εμπορική επιτυχία, επαινέθηκε από την κριτική και θεωρείται σήμερα ορόσημο στην ιστορία της αμερικανικής λογοτεχνίας. Ο Πόε εγκατέλειψε τη θέση του μετά από περίπου ένα χρόνο και ανέλαβε χρέη βοηθού συντάκτη στο περιοδικό Graham's Magazine.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1842, η σύζυγός του έδειξε για πρώτη φορά δείγματα πως έπασχε από φυματίωση και υπό το βάρος της ασθένειάς της, ο Πόε κατέφυγε στο ποτό. Εγκατέλειψε εκ νέου την θέση του στο Graham's Magazine και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην εφημερίδα Evening Mirror και ως συντάκτης στην έκδοση του Broadway Journal. Το 1845 έφτασε στο απόγειο της φήμης του με το ποίημά του Το Κοράκι, το οποίο ανατυπώθηκε σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, ωστόσο ο ίδιος ο Πόε δεν αποκόμισε οικονομικά οφέλη από το ίδιο το έργο εξαιτίας της έλλειψης νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων. Ο θάνατος της συζύγου του το 1847 σχεδόν διέλυσε τον Πόε, του οποίου η ψυχική και σωματική του κατάσταση ολοένα και χειροτέρευε ωσότου  επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Εντούτοις, το 1848 και το 1849 κατάφερε να δώσει μια σειρά από διαλέξεις αυξάνοντας το ισχνό του εισόδημα. Αργότερα, ο Πόε επέστρεψε στο Ρίτσμοντ, όπου αρραβωνιάστηκε την Σάρα Ελμίρα Ρόυστερ και μαζί όρισαν ως ημερομηνία του γάμου τους την 17η Οκτωβρίου του 1849.

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε πέθανε σαράντα ετών, στις 7 Οκτωβρίου του 1849 στη Βαλτιμόρη. Η ταφή του έγινε στις 8 ή 9 Οκτωβρίου και ο τάφος του βρίσκεται στη Βαλτιμόρη, όπου αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής. Από το 1949, κάποιος ανώνυμος επισκέπτης επισκέπτεται τον τάφο του στις 19 Ιανουαρίου, αφήνοντας τρία κόκκινα τριαντάφυλλα και ένα μπουκάλι κονιάκ στη μνήμη του. Η πραγματική αιτία θανάτου του Πόε παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και δεν υπάρχει μία οριστική θέση, καθώς ουδέποτε υπήρξε ή βρέθηκε ένα επίσημο πιστοποιητικό θανάτου.

 

 

 

 

ΕΡΓΟ:

Ποιήματα

(1827) Tamerlane (Ταμερλάνος)

(1829) Al Aaraaf (Αλ Ααραάφ)

(1845) The Raven (To Κοράκι)

(1847) Ulalume (Ουλαλούμ)

(1848) Eureka (Εύρηκα) - πεζό ποίημα

Διηγήματα, πεζά

(1833) MS. Found in a Bottle (Χειρόγραφο σ' ένα μπουκάλι)

(1838) Ligeia (Λιγεία)

(1839) The Fall of the House of Usher (Η Πτώση του Οίκου των Άσερ)

(1839) William Wilson

(1839) The Conversation of Eiros and Charmion (Ο Διάλογος Ανάμεσα στην Ειράδα και τη Χάρμιον)

(1842) The Masque of the Red Death (Η Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου)

(1842) The Pit and the Pendulum (Το Πηγάδι και το Εκκρεμές)

(1843) The Gold Bug (Ο Χρυσός Σκαραβαίος)

(1843) The Black Cat (Ο Μαύρος Γάτος)

(1845) Some Words with a Mummy (Μερικές κουβέντες με μια μούμια ή Κουβεντιάζοντας με μια μούμια)

(1845) The System of Doctor Tarr and Professor Fether (Το Σύστημα του Δόκτωρα Πίσσα και του Καθηγητή Φτερά)

(1846) The Cask of Amontillado (Το Βαρέλι του Αμοντιλάδο)

(1838) The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket (Η Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ)

(1841) The Murders in the Rue Morgue (Οι Δολοφονίες της Οδού Νεκροτομίου)

(1844) The Purloined Letter (Το Κλεμμένο Γράμμα)

(1850) A Descent into the Maelstrom (Η ρουφήχτρα του Μαελστρόμ ή Στη Δίνη του Μάελστρομ)

 

Πραγματείες, δοκίμια

(1846) The Philosophy of Composition (Η Φιλοσοφία της Σύνθεσης)

(1848) Eureka (Εύρηκα)

 

Θεατρικά

(1835) Politian

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Βικιπαίδεια, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάφραση από τη Βιογραφία του Έντγκαρ Άλλαν Πόε του Dmitry Karshtedt: http://www.poetryloverspage.com/poets/poe/poe_ind.html

 

 

info

 

Έργα του οποίου, έχει ανεβάσει το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ:

 

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΟΚΤΩΡΑ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΤΕΡΑ