ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα

1898 - 1936

Λυρικός ποιητής και δραματουργός, ο Federico Garcia Lorca, που ονομάστηκε το "αηδόνι της Ανδαλουσίας" είναι ο πιο γνωστός ποιητής Ισπανικής γλώσσας και αυτός που αναμόρφωσε το Ισπανικό Θέατρο.

 

Γεννιέται το 1898 στο Fuente Vaqueros (Γκρανάδα).

 

Σπουδάζει φιλοσοφία, λογοτεχνία και Δίκαιο στην Γκρενάδα και στη Μαδρίτη όπου τον υποδέχονται οι ποιητικοί κύκλοι της εποχής του.

 

Γνωρίζει τον Salvador Dali, τον Luis Bunuel και τον Rafael Alberti.

 

Οργανώνει με επιτυχία ανοιχτές θεατρικές παραστάσεις όπου τα ποιήματα του διαβάζονται στο κοινό στη Μαδρίτη.

 

Το 1921, εκδίδει το πρώτο βιβλίο ποιημάτων, το "Libro de poemas".

 

Το 1922, οργανώνει  ένα φεστιβάλ τραγουδιού "cante jondo", είδος παραδοσιακής τσιγγάνικης μουσικής της Ανδαλουσίας με τον συνθέτη Manuel de Falla. Τα μελαγχολικά αυτά τραγούδια με τις τραγικές νότες επηρεάζουν οριστικά το έργο του Λόρκα σε σημείο που το 1931 ονομάζει τη συλλογή ποιημάτων του " Poema del cante jondo ".

 

Το 1928, ο Garcia Lorca εκδίδει τα τσιγγάνικα ποιήματα " Romancero gitano ", που αρέσουν ιδιαίτερα στο κοινό και τον εκτινάζουν  σε πρωταγωνιστή των ισπανών συγγραφέων της "Γενιάς του 1927"

 

Το 1931, μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και την Κούβα, αναλαμβάνει Διευθυντής του Θεάτρου La Barraca, το οποίο είναι ένας φοιτητικός θίασος επιδοτούμενος που δίνει παραστάσεις σε αγροτικές περιοχές και σε εργατικές πολιτείες.

 

Cante Jondo

 

...Le Cante Jondo viene de razas gitanas, atravesando el cementerio de los anos y las frondas de los vientos marchitos. Viene del primer llanto y del primer beso...

Federico Garcia Lorca

 

Η τραγωδία Ο Ματωμένος Γάμος, λαμβάνει χώρα επίσης σε αγροτική περιοχή. Στο έργο αυτό ο Λόρκα χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα, απόλυτα εκφραστική και μουσική. Είναι μία τομή στο σύγχρονο ποιητικό θέατρο.

 

Ο Federico Garcia Lorca μπλέκεται στα δίχτυα του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Συλλαμβάνεται και εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη το 1936.

 

Το λογοτεχνικό έργο του Federico Garcia Lorca ασχολείται με δύο σημαντικά θέματα: τη δύναμη της μοίρας και την παρουσία του θανάτου. Με ποιητικό και μουσικό λόγο , ασχολείται με τα αισθήματα και τις συγκρούσεις του ανθρώπου, τη σχέση μεταξύ του ονείρου και της πραγματικότητας. Τα έργα του συνοδεύονται από τοπική μουσική και από υπερρεαλιστική ποίηση. Η ποίηση του είναι λυρική, ρομαντική, γεμάτη πρωτότυπες ποιητικές μεταφορές.

 

 

 

 

 

 

 

info

 

Έργα του συγγραφέα που έχει ανεβάσει το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ:

 

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΜΠΑΛΩΜΑΤΟΥ

 

ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ