ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μίμης Κουγιουμτζής

1936 - 2003

Ο Μίμης Κουγιουμτζής γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936 και πρωτόπαιξε το 1959 στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στο έργο "Υψηλή Εποπτεία" του Ζαν Ζενέ, ενώ μετά τον θάνατο του Καρόλου Κουν έγινε βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Γιώργο Λαζάνη και δίδασκε στη Δραματική Σχολή του θεάτρου.

  

Πολλές φορές "γεύτηκε" και το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με παραστάσεις αρχαίου δράματος, που έπαιζε και σκηνοθετούσε.

Σκηνοθέτης που αυτοχαρακτηριζόταν «εμπειρικός», όχι τόσο για να μειώσει την αξία του όσο για να αποδώσει τη διαδικασία της δουλειάς του, σκηνοθέτησε περισσότερες από 25 αξιόλογες παραστάσεις, με κορυφαίες τις: «Γέρμα», «Πλούτος», «Η πραγματικότητα είναι εδώ».

  

Το 1972 απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το Ντοκιμαντέρ "Χρονικό - Συλλογές από το Θέατρο Τέχνης", που κατέγραψε ιστορικές στιγμές της θεατρικής σκηνής. Είχε στη διάθεσή του σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο με καταγραφή όλων των μεγάλων στιγμών του Θεάτρου Τέχνης, στη χώρα μας, μια μελέτη στην αρχαία τραγωδία.

Επίσης γύρισε την ταινία «17 στα 18».

  

Το 1994 εγκαινίασε την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης.

Ανέβασε με παιδιά και για παιδιά φρέσκες παραστάσεις, όπως «Οι δίδυμοι της Βενετίας», «Τα ραβδιά των τυφλών», «Ο μικρός πρίγκιπας», «Παρωδύσσεια.

  

Η τελευταία ολοκληρωμένη δουλειά του, το «Μια φορά κι ένα λεπτό», που καθρέφτιζε το ενδιαφέρον και την ώθηση που έδινε στους νέους.

  

Ο Μίμης Κουγιουμτζής είχε παντρευτεί δυο φορές, την πρώτη φορά με την ηθοποιό Ρένη Πιττακή.

  

'Aνθρωπος συναισθηματικός, χαμηλών τόνων, καλλιτέχνης εργατικός, αφοσιωμένος, αντιπροσώπευε αυτά τα ευγενικά πλάσματα μιας εποχής που φεύγει πια. Έφυγε στην αρχή της άνοιξης του 2003 αθόρυβα, όπως έζησε.

 

 

 

 

 

 

 

info

 

Έργα σε διασκευή του οποίου έχει ανεβάσει το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ:

 

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ