ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ξένια Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην R.A.D.A. (Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης) του Λονδίνου.

Πρωτοεμφανίστηκε με έναν γαλλικό θίασο παίζοντας Μολιέρο στην Αγγλία.

 

Στην Ελλάδα πρωτόπαιξε το 1958. Από το 1965 ως το 1975 είχε συγκροτήσει θίασο με τον Γιάννη Φέρτη.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 50 θεατρικά έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Σημαντικότεροι ρόλοι: Νίνα στον Γλάρο του Τσέχωφ, Πόρσια στον Έμπορο της Βενετίας και Ολίβια στην Δωδέκατη νύχτα του Σαίξπηρ, Μιραντολίνα στην Λοκαντιέρα του Γκολντόνι, Σόνια στους Τελευταίους του Γκόρκι, Εσμέ στην 'Aποψη της Έϊμι του Ντ. Χέαρ.

 

Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε 36 ελληνικές και 3 ξένες ταινίες καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές. (Το 1964 τιμήθηκε με τo βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

 

Από το 1972 ασχολείται συστηματικά με το θέατρο για παιδιά, διευθύνοντας τη Mικρή Πόρτα που διατηρεί σταθερά μια εξέχουσα θέση σε αυτόν τον χώρο.

Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο δικό της θέατρο που ονομάστηκε ΠΟΡΤΑ.

 

Η Ξ. Καλογεροπούλου έχει μεταφράσει 17 θεατρικά έργα και έχει γράψει επτά έργα για παιδιά: Οδυσσεβάχ, Ελίζα, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Οικογένεια Νώε, O Eλαφοβασιλιάς, Η Κοιμωμένη Ξύπνησε και Παραμυθ...issimo, και Ο Τυχερός Στρατιώτης (τα έξι τελευταία σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο), καθώς και το Σκλαβί που απέσπασε το Νοέμβριο του 2001 το βραβείο δραματουργίας Κάρολος Κουν.

 

Το 2001 η Ξ. Καλογεροπούλου τιμήθηκε επίσης με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Kώστα και Ελένης Ουράνη.

 

Από τα έργα της έχουν μεταφραστεί: Ο Οδυσσεβάχ σε οκτώ γλώσσες, η Ελίζα και το Σκλαβί σε τρεις.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει παίξει στις παραστάσεις "Τόσο όμορφα" του Γιον Φόσσε στο θέατρο ΑΜΟΡΕ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και "Bella Venezia" του Γιώργου Διαλεγμένου στο θέατρο της ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

 

Τον Ιούνιο του 2010 «έγραψε» και ερμήνευσε το έργο «Έλα έλα», μια παράσταση χωρίς λόγια για θεατές βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πήρε μέρος στην ταινία του Richard Linklater "before midnight" που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2012 στην Καρδαμύλη, με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και τη Ζουλί Ντελπί.

 

 

 

 

 

 

 

 

info

 

Έργα του συγγραφέα που έχει ανεβάσει το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ:

 

ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ