ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κάρλο Γκολντόνι

1707 - 1793

Ο Κάρλο Γκολντόνι γεννήθηκε στην Βενετία το 1707.

Σπούδασε Νομική σύμφωνα με την θέληση του πατέρα του. Αφοσιώθηκε στο θέατρο μόνο στις ελεύθερες ώρες του έως το 1747, έτος κατά το οποίο εγκατέλειψε το επάγγελμα του δικηγόρου για να αφιερωθεί εξολοκλήρου στο θέατρο, λόγω των επιτυχιών των έργων του στο Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Νάπολη και την Βενετία.

Τα έργα του λατρεύτηκαν από το κοινό, έτυχαν όμως αυστηρής κριτικής από συγγραφείς της εποχής του. Έως την εποχή του η Κομέντια ντε λα άρτε - η κωμωδία της εποχής - βασιζόταν στην μάσκα, δηλαδή σε σταθερά πρόσωπα - χαρακτήρες. Μια κωμωδία των τύπων.

Ο Γκολντόνι, έφερε στη σκηνή αληθινούς ήρωες, με δική τους προσωπικότητα, φτιάχνοντας έτσι μια κωμωδία για χαρακτήρες.

Αυτή του η επανάσταση δεν εκτιμήθηκε από τους ηθοποιούς επειδή τώρα πλέον έπρεπε να ακολουθούν το κείμενο ατάκα προς ατάκα, χωρίς να αυτοσχεδιάζουν.

Η αναθεώρησή του στην κωμωδία απαιτούσε από τους ηθοποιούς πέρα από μια ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων, την αναπαράσταση της αληθινής καθημερινής ζωής και όχι πανομοιότυπων παραμυθιών. Όπως ο ίδιος γράφει: Το στιλ το ήθελα έτσι όπως βολεύει στην κωμωδία, δηλαδή απλό, φυσικό, όχι ακαδημαϊκό ή υψηλό. Αυτή είναι η τέχνη του κωμικού ποιητή, να κολλήσει στην φύση και να μην απομακρυνθεί ποτέ! Τα συναισθήματα πρέπει να ναι αληθινά, φυσικά, όχι εξεζητημένα και οι εξωτερικεύσεις στη διάθεση όλων. Μα πάνω από όλα η υπόθεση και η απόδοσή της να έχουν ένα σαφές ηθικό μήνυμα.

Χρησιμοποιώντας την καθομιλουμένη, φέρνει το θεατρικό κοινό της εποχής του από μια ιστορική και κοινωνική περίοδο στην επόμενη. Οι καθημερινές ιστορίες που περιγράφει έχουν ήρωες από την αστική τάξη οι οποίοι επισκιάζουν ήρωες της αριστοκρατίας. Σε μια εποχή όπου αρχίζει η πτώση της αριστοκρατικής τάξης θέλει να γελοιοποιήσει συγκεκριμένους ευγενείς, αλλά αναγκάζεται να μετατρέπει τους Βενετσιάνους αυτούς άρχοντες σε Ναπολετάνους ή Τοσκάνους, ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις από την άρχουσα τάξη της Βενετίας.

Ο Γκολντόνι παρότι έγραψε πάνω από 200 έργα και έφερε σημαντικές βελτιώσεις στην θεατρική κωμωδία απεβίωσε πάμπτωχος το 1793.

 

 

 

 

 

 

 

 

info

 

Έργα του συγγραφέα που έχει ανεβάσει το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ:

 

ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΟΤΖΙΑ

 

Ο ΙΜΠΡΕΣΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

 

ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ