ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αντουάν ντε σαιντ Εξυπερύ

1900 - 1944

Ο Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ γεννήθηκε το 1900 στη Νότια Γαλλία από γονείς που δεν ξεχνούσαν την αριστοκρατική τους καταγωγή. Είκοσι έξι χρονών γίνεται πιλότος στην αεροπορική γραμμή Τουλούζη - Καζαμπλάνκα - Ντακάρ: το πρώτο του βιβλίο κι η πρώτη του επιτυχία, το Ποστάλι του Νότου, είναι ένα ρεπορτάζ από τη ζωή του αυτή.

 

Στα 1929 είναι ένας από τους πρωτοπόρους των νυχτερινών πτήσεων πάνω από τον Ατλαντικό με τέρμα το Μπουένος 'Αϊρες κι έτσι μπαίνει στη χορεία των ηρωικών πιλότων που δίνουν τεράστια ώθηση στην αεροπορία: δεύτερη επιτυχία του με τη Νυχτερινή Πτήση, όπου καταγράφει τα βιώματά του. Στα 1936 παίρνει μέρος στον πόλεμο της Ισπανίας και στα1939 δημοσιεύει τη Γη των Ανθρώπων. Στις Η. Π. Α., μέσα σε τρία χρόνια, γράφει και δημοσιεύει το Πιλότος Πολέμου, το Γράμμα σ' έναν όμηρο και τον Μικρό πρίγκιπα, κι ύστερα από πολλές προσπάθειες κατορθώνει να καταταχτεί στην αμερικάνικη αεροπορία, παρ' όλο που η ηλικία του (ήταν 43 χρονών) κι η κατάσταση της καρδιάς του το απαγόρευαν. Γίνεται πιλότος καταδιωχτικού, και πεθαίνει λίγα μίλια έξω από τη γη που τον είδε να γεννιέται. Ο Μικρός πρίγκιπας, ωστόσο, εξακολουθεί να εκδίδεται σ' όλα τα σχήματα και σ' όλες τις γλώσσες: εκδόσεις εικονογραφημένες με τις ακουαρέλες του ίδιου του συγγραφέα, εκδόσεις τσέπης, πολυτελείας και λαϊκές για όλα τα βαλάντια. Πήρε μόνιμη θέση σ' όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες, έγινε πια κλασικός.

  

Ο Μικρός Πρίγκιπας γράφτηκε το 1940 στις Η. Π. Α. όπου είχε καταφύγει ο Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ όταν κατάρρευσε η Γαλλία και το μικρό αυτό αριστούργημα πρωτοεκδόθηκε στα γαλλικά στη Νέα Υόρκη κι αμέσως ακολούθησε η μετάφραση του στα αγγλικά. Κι ενώ διαρκούσε ακόμη ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, αλλεπάλληλες εκδόσεις του Μικρού πρίγκιπα κυκλοφορούσαν στα γαλλικά στην Ελβετία, τη Λατινική Αμερική, τη Β. Αφρική και το Λίβανο, αλλά και μεταφράσεις του σε πολλές άλλες γλώσσες.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 31 Ιουλίου 1944, παραμονή ακριβώς της απελευθέρωσης της Γαλλίας, ο Σαίντ Εξυπερύ, που εκτελούσε την ένατη πολεμική του αποστολή και ενώ εξαφανίζεται με το αεροπλάνο του στ' ανοιχτά της Κορσικής, κυνηγώντας γερμανικά καταδιωχτικά, ξέρει καλά πως ο Μικρός του πρίγκιπας έγινε ήδη ένα σύμβολο, ένα φωτεινό σημείο.

 

 

 

 

 

 

info

 

Έργα του συγγραφέα που έχει ανεβάσει το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ:

 

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ